Διέγερση Ωοθηκών

Διέγερση Ωοθηκών

Λίγες ώρες αργότερα το επεξεργασμένο σπέρμα τοποθετείται στην μήτρα. Κατά τη σπερματέγχυση το σπέρμα τοποθετείται στη μήτρα με τη βοήθεια ενός λεπτού καθετήρα. Η διαδικασία μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε σε τελείως φυσικό κύκλο είτε σε περίπτωση πρόκλησης ωοθυλακιορρηξίας με φάρμακα (από το στόμα ή ενέσιμα). Αυτές οι γυναίκες παράγουν συνήθως πολύ λίγα ωάρια ακόμη και με πολύ υψηλές δόσεις Συνθετικών Ωοθυλακιοτρόπων ορμονών .

κλομιφαίνη

Ο κίνδυνος υπερδιέγερσης των ωοθηκών είναι αμελητέος σε χέρια ειδικών με την αγωγή αυτή, εκτός από ειδικές περιπτώσεις (π.χ. σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών). Η μέθοδος ενέχει έναν μικρό κίνδυνο επιτυχίας πολύδυμης κυήσεως, εάν τα ωοθυλάκια είναι πολλά. Ωστόσο, τα επιστημονικά δεδομένα συμφωνούν ότι η παρατεταμένη αντί-οιστρογονική επίδραση της κλομιφαίνης οδηγεί προοδευτικά σε αδυναμία του οργανισμού να ανταποκριθεί. Έτσι όχι μόνο ελαττώνεται η πιθανότητα επιτυχούς διέγερσης μετά τη συνεχή χρήση κλομιφαίνης για 3 μήνες, αλλά στην πραγματικότητα αρχίζει να λειτουργεί ως μια «σχετική» αντισύλληψη!

Κλομιφαίνη

Υπογονιμότητα συχνά μπορεί να αντιμετωπιστεί με επιτυχία, ακόμα και αν δεν βρεθεί η αιτία. Το παραπάνω ενημερωτικό κείμενο περιέχει γνώμες και πληροφορίες για θέματα σχετικά https://www.pharm16.gr/ με την υγεία της γυναίκας. Δεν υπαγορεύει κάποιον αποκλειστικό τρόπο για την αντιμετώπιση ενός θέματος υγείας και δεν αποκλείει άλλους αποδεκτούς τρόπους θεραπείας.

  • Ξεκίνησα με cyclacur και clomiphene…..και συνέχισα με ενέσεις menopur.
  • Το ορθόν είναι να λέμε, πως στις ωοθήκες ωριμάζουν τα ήδη εκεί αποθηκευμένα ανώριμα ωάρια και είναι έτοιμα προς γονιμοποίηση.
  • Ο τύπος αυτός των μελετών παρέχει τη δυνατότητα για εστίαση σε μεγάλο αριθμό περιπτώσεων καρκίνου μέσα από μια αναδρομική εκτίμηση των γυναικών που έλαβαν τα φάρμακα, συνηθέστερα με μεταγενέστερη ανάκληση των ασθενών.

Τα φάρμακα αυτά προκαλούν, επίσης, αύξηση της οιστραδιόλης και της προγεστερόνης, ορμόνες οι οποίες συσχετίζονται τόσο με την ανάπτυξη του καρκίνου του μαστού, καθώς και άλλων γυναικολογικών καρκίνων. Αν και υπάρχουν διάφοροι τρόποι χορήγησης, ημερήσια δόση 50mg (ένα χάπι) μία φορά ημερησίως για πέντε ημέρες, ξεκινώντας τη 2η ή 3η ημέρα του κύκλου, είναι αρκετά αποτελεσματική. Σε ορισμένες περιπτώσεις η δοσολογία μπορεί να αυξηθεί σε 100 mg (δύο χάπια) την ημέρα, για πέντε ημέρες. Ας σημειωθεί ότι https://www.upharm.gr/ ως πρώτη ημέρα του κύκλου θεωρείται η πρώτη ημέρα της κανονικής αιμορραγίας. Όταν η γυναίκα δεν έχει τακτική έμμηνο ρύση (που είναι συνήθως η κατάσταση), μπορεί η περίοδος να προκληθεί φαρμακευτικά με δυδρογεστερόνη αν και κάτι τέτοιο δεν είναι πάντα απαραίτητο. Τα ωάρια αυτά γονιμοποιούνται με τη μέθοδο της εξωσωματικής γονιμοποίησης, από το σπέρμα του συζύγου της λήπτριας (γυναίκα που δέχεται τα ωάρια) και 2 μέρες αργότερα τα γονιμοποιημένα ωάρια (έμβρυα) μεταφέρονται στην μήτρα της λήπτριας.

Η χορήγηση των φαρμάκων αυτών συνήθως συνδυάζεται με σπερματέγχυση, ενώ δεν αποκλείεται σε κάποιες περιπτώσεις να επιλεγεί ή απλή σύσταση στο ζευγάρι να έρθει σε επαφή, όταν θα επίκειται ωοθυλακιορρηξία, οπότε και η γυναίκα θα είναι στις γόνιμες ημέρες της. Παθοφυσιολογικές αλλοιώσεις στο ανοσοποιητικό σύστημα και στους μηχανισμούς φλεγμονής έχουν περιγραφεί εξάλλου σε γυναίκες με καρκίνο ωοθηκών και ενδομητρίωση. Μεταλλάξεις στα γονίδια τα οποία κωδικοποιούν για τη σύνθεση μεταβολικών και detoxification ενζύμων, όπως τα GALT και GSTM, εμπλέκονται στην παθογένεια της ενδομητρίωσης, όπως επίσης και στην ανάπτυξη καρκίνου της ωοθήκης. Το PTEN, επίσης, ένα ογκοκατασταλτικό γονίδιο, βρίσκεται συχνά μεταλλαγμένο στην ενδομητρίωση, όπως επίσης και στο ενδομητριοειδή καρκίνο της ωοθήκης, αλλά όχι σε άλλες μορφές καρκίνου. Πιο αναλυτικά, τόσο οι γοναδοτροπίνες, όσο και η κιτρική clomiphene τιμή προκαλούν πολλαπλή ωοθυλακιορρηξία, ένα φαινόμενο που εμπλέκεται στην αιτιολογία τόσο του καρκίνου του μαστού, όσο και του καρκίνου των ωοθηκών.

Οι Ειδικοί Απαντούν: «πήρα Κλομιφαίνη Και Τώρα Έχω Καθυστέρηση Και Αρνητική Χοριακή Να Ανησυχήσω;»

Στόχος της πρόκλησης ωορρηξίας είναι η ανάπτυξη ενός ή το πολύ δύο ωαρίων. Πρόκειται για μια σχετικά απλή τεχνική που έχει απόλυτη ένδειξη σε γυναίκες οι οποίες δεν κάνουν ωορρηξία από μόνες τους, με πιο συχνό παράδειγμα το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Υπάρχουν περιπτώσεις που η πρόκληση ωορρηξίας προτείνεται και σε γυναίκες με αυτόματη ωορρηξία, για την παραγωγή περισσοτέρων του ενός ωαρίων και τη βελτίωση του ορμονικού τους προφίλ, αυξάνοντας θεωρητικά την πιθανότητα σύλληψης. Σε αυτές τις περιπτώσεις, δεν υπάρχει έμβρυο προς εμβρυομεταφορά οπότε η προσπάθεια δεν ολοκληρώνεται. Ας μην ξεχνάμε ότι οι πιθανότητες επιτυχίας της εξωσωματικής σε φυσικό κύκλο είναι εξαρχής μειωμένες (σε σχέση με έναν κύκλο με φάρμακα) λόγω του ότι υπάρχει μόνο 1 έμβρυο προς εμβρυομεταφορά. Τα στατιστικά στοιχεία μας δείχνουν ότι η πιθανότητα επιτυχίας είναι πιο υψηλή όταν μεταφέρονται 2 έμβρυα (και όχι μόνο 1), ειδικά σε συγκεκριμένες ομάδες ασθενών.

κλομιφαίνη

Ένα άλλο πλεονέκτημα (που αποτελεί και μια νέα προσέγγιση του θέματος ) είναι ότι η χορήγηση GnRH αγωνιστή ή ανταγωνιστή για καταστολή της υπόφυσης δε θεωρείται αναγκαία σε αυτό το πρωτόκολλο. Διότι η παρατεταμένη χορήγηση και άρα πρόσδεση της κλομιφαίνης με τους υποδοχείς στον υποθάλαμο κάνει το οργανισμό να μην αντιλαμβάνεται την παρουσία των οιστρογόνων. Αυτό αναιρεί την αιχμή της LH και άρα τον κίνδυνο της πρόωρης ωοθυλακιορρηξίας. Υπάρχει αυξημένος κίνδυνος πολύδυμης κύησης με εξωσωματική γονιμοποίηση.

Ο δείκτης του test αυτού εντοπίζει την ορμόνη LH στα ούρα, τα επίπεδα της οποία αυξάνονται απότομα 36 ώρες περίπου πριν την ωορρηξία. Λίγες μέρες αργότερα, ένα ή περισσότερα έμβρυα τοποθετούνται https://www.joypharmacy.gr/ στη μήτρα σας. Υγιή έμβρυα που δεν μεταφέρονται μπορούν να καταψυχθούν και να αποθηκευτούν για μελλοντική χρήση. Η ωοθυλακιορρηξία συνήθως γίνεται την 12η με 15η ημέρα του κύκλου.

Δίδυμες κυήσεις συμβαίνουν σε περίπου 10% των γυναικών που έλαβαν θεραπεία με κιτρική κλομιφαίνη. Ο κίνδυνος πολύδυμης κύησης είναι υψηλότερος όταν χρησιμοποιείται γοναδοτροπίνες. Έως 30% των κυήσεων που επιτυγχάνονται με τη χρήση των γοναδοτροπινών είναι πολλαπλές.

Δεν έχει διαπιστωθεί αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του μαστού ή καρκίνου της μήτρας μετά από χορήγηση κλομιφαίνης για 6 κύκλους. Μπορεί να υπάρχει ένα ελαφρώς αυξημένος κίνδυνος καρκίνου των ωοθηκών, μετά από χρήση κλομιφαίνης σε περισσότερους από 12 κύκλους. Σε αυτές τις περιπτώσεις χρειάζεται πρόκληση ωορρηξίας με φάρμακα, όπως κιτρική κλομιφαίνη, μετφορμίνη, βρομοκρυπτίνη. Εάν η χρήση των φαρμάκων αυτών δεν έχει δημιουργήσει το επιθυμητό αποτέλεσμα (ωορρηξία),το επόμενο θεραπευτικό βήμα είναι η χορήγηση γοναδοτροφίνων σε μορφή υποδόριων ενέσεων.

Βρείτε Μας

Γυναίκες, εξάλλου, με υψηλό γενετικό κίνδυνο για ανάπτυξη καρκίνου των ωοθηκών, αποτελούν μια ενδιαφέρουσα υποομάδα μελέτης. Σύμφωνα με τη μοναδική μελέτη που προσπάθησε να εκτιμήσει την πιθανή αυτή σχέση, δεν παρατηρήθηκε ότι ο κίνδυνος για ανάπτυξη καρκίνου των ωοθηκών είναι μεγαλύτερος σε αυτές τις γυναίκες, παρά το γεγονός ότι η ισχύς της μελέτης ήταν πολύ περιορισμένη. Το κύριο πλεονέκτημα της https://eumeds.gr/clomifenς είναι ότι είναι ένα σχετικά φθηνό φάρμακο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον ειδικό με ασφάλεια, προτού χρησιμοποιηθούν άλλα πιο ακριβά ή/ και πολύπλοκα φαρμακευτικά πρωτόκολλα. Δεν απαιτείται πάντα παρακολούθηση με υπερήχους ή ορμονικό έλεγχο, εκτός και αν χρησιμοποιείται παράλληλα με κάποια μέθοδο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής (πχ σπερματέγχυση). Η κλομιφαίνη αυξάνει τις πιθανότητες να μείνουν έγκυες οι περισσότερες γυναίκες που έχουν ακανόνιστη ωορρηξία, και φέρει χαμηλό κίνδυνο επικίνδυνων παρενεργειών.

Η συμβουλή είναι τα ζευγάρια να ζητήσουν βοήθεια όταν αρχίσουν να έχουν ερωτηματικά για την ικανότητά τους να συλλάβουν. Βέβαια, ο ειδικός είναι αυτός που θα αποφασίσει για το τι θα κάνει. Εάν όμως η γυναίκα ή ο άνδρας έχουν στο ιστορικό τους έναν από τους κατωτέρω παράγοντες υψηλού κινδύνου για υπογονιμότητα τότε οι απαραίτητες διερευνήσεις πρέπει να αρχίσουν αμέσως μετά την πρώτη επίσκεψη στον γυναικολόγο. Υπάρχουν όμως και γυναίκες, που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα αυτό, καθ’ όλη τη διάρκεια της αναπαραγωγικής τους ζωής, με αποτέλεσμα να αναφέρουν υπογονιμότητα.

Πριν Την Αγωγή

Σε γυναίκες που έχουν το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών η μέθοδος της λαπαροσκοπικής διαθερμίας των ωοθηκών διορθώνει το πρόβλημα της ωορρηξίας στο 70-80% των ασθενών. Κι εγώ είχα πρόβλημα με πολυκυστικές…αλλά μετά απο χρόνια με αγωγή αντισυλληπτικών κατάφερα(νομίζω) να τις νικήσω. Βέβαια ο κύκλος μου είναι μεγάλος….40 ημερών….αλλά έχω διαβάσει πως είναι φυσιολογικό και ο κύκλος κυμαίνεται απο μέρες….αναλόγως στη κάθε γυναίκα. Επειδή όμως δυσκολευόμασταν να βρούμε τις γόνιμες….μου εδωσε φάρμακα για πρόκληση ωορρηξίας και για να με βοηθήσει και με τα ωάριά μου. Ξεκίνησα με cyclacur και clomiphene…..και συνέχισα με ενέσεις menopur. Επειδή δε συμβάδιζε το ενδομήτριο με τα ωοθηλάκια….ο γιατρός μου πρότεινε σπερματέγχυση.

Ανακαλύψτε Τις Επιλογές Σας

Σήμερα είμαστε σε θέση να βοηθήσουμε τις γυναίκες αυτές με τη χορήγηση φαρμάκων, τα οποία «διεγείρουν» τις ωοθήκες και τις «ωθούν» να παράγουν ώριμα ωάρια. Οι εξετάσεις αίματος και εξετάσεις υπερήχων χρησιμοποιούνται για την παρακολούθηση της ωρίμανσης των ωοθυλακίων (μικρούς σάκους μέσα στους οποίους αναπτύσσονται τα ωάρια). Όταν τα ωάρια φθάσουν σε ένα ορισμένο μέγεθος, ένα άλλο φάρμακο https://eumeds.gr/ που ονομάζεται ανθρώπινη χοριακή γοναδοτροπίνη χορηγείται. Χειρουργικές επεμβάσεις χρησιμοποιούνται για την αποκατάσταση της βατότητας των σαλπίγγων καθώς και για τη θεραπεία της ενδομητρίωσης, η οποία συνήθως συνδέεται με υπογονιμότητα. Κατά τη διάρκεια που τα πήρα δεν μου δημιούργησαν κανένα θέμα, καμια παρενέργεια. ΑΛΛΑ τελικά ενω ωριμασαν τα αυγουλάκια μου, είχα πολυ λεπτό ενδομήτριο.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Scroll Up